|
|||||
‘акти про ван≥ль |
|||||
|
ўо таке ван≥ль? Ќезам≥нна спец≥¤, про ¤ку ми знаЇмо так мало, спец≥¤,
без ¤коњ неможливо у¤вити соб≥ не т≥льки домашню вип≥чку, але ≥ будь-¤ке
кондитерське виробництво .
¬ан≥ль, одна з численних орх≥дей, рослина с≥мейства орх≥дних. ќрх≥дењ ц≥, до реч≥, дос¤гають п'¤тдес¤тьох метр≥в у довжину. в≥ти, що дають плоди ван≥л≥ в≥дкрит≥ всього один день на р≥к ≥ можуть запилюватис¤ т≥льки одним видом бдж≥л, або особливим видом кол≥бр≥. “ому на плантац≥¤х використовують штучне запиленн¤. як пр¤н≥сть використовують зр≥л≥ плоди (стручки) ван≥л≥. јле основний аромат дають нас≥нн¤ ≥ њх навколишн¤ масл¤ниста р≥дина. ƒовгий ≥ важкий шл¤х до солодкого, ароматного ≥ приЇмного запаху ван≥л≥, оск≥льки св≥ж≥ стручки ван≥л≥ не мають н≥¤кого смаку й аромату. ѕ≥д час довгоњ ферментноњ реакц≥њ ван≥ль зрештою здобуваЇ тонкий осв≥жаючий аромат, пр¤ний г≥ркуватий смак ≥ властивий њй коричневий кол≥р. ”се це, а також обов'¤зкове ручне запиленн¤ робить ван≥ль одн≥Їњ з найдорожчих спец≥й у св≥т≥ . ‘ерментован≥ плоди м≥ст¤ть близько 2% ван≥л≥ну, т≥Їњ ароматноњ речовини, що ≥ даЇ ван≥л≥ св≥й чудовий запах. ” ван≥льних стручках гарноњ ¤кост≥ кристал≥зований ван≥л≥н узагал≥ пом≥тний на поверхн≥. ’оча ван≥л≥н ≥ дом≥нуЇ в аромат≥ ван≥л≥, на нього працюЇ безл≥ч ≥нших компонент≥в. Ќа сьогодн≥шн≥й день њх в≥домо близько 130. ÷е феноли, фенолов≥ еф≥ри, спирти, карбонов≥ з'Їднанн¤ , кислоти, лактони, ал≥фатичн≥ й ароматичн≥ вуглеводи, гетероцикличн≥ з'Їднанн¤, та ≥нш≥ жахи. ” ™вропу ван≥ль завезли ≥спанськ≥ конк≥стадори. Ќа в≥дм≥ну в≥д шоколаду, ван≥ль швидше придбала в ™вроп≥ попул¤рн≥сть. ѕри двор≥ англ≥йськоњ королеви ™лизавети навчилис¤ використовувати ван≥ль у вип≥чц≥. ‘ранцузьк≥ аристократи додавали ван≥ль у курильний тютюн. Ќезабаром за нењ вз¤лис¤ медики, ≥ до 18 стол≥тт¤ ван≥ль мала репутац≥ю афрод≥з≥ака, в≥дм≥нноњ протиотрути ≥ здатност≥ п≥двищувати розумов≥ зд≥бност≥ людини. —ьогодн≥ вирощуванн¤ ван≥л≥ ≥ виробництво пр¤ност≥ зосереджене в троп≥чних крањнах - на ћадагаскар≥, о.–еюньон, ≤ндонез≥њ, ћалайз≥њ, а також на батьк≥вщин≥ - у ћексиц≥ ≥ √ватемал≥. ондитери нечасто з'Їднують ван≥ль з ≥ншими спец≥¤ми, хоча ≥нод≥ њњ комб≥нують ≥з шафраном або корицею. «ате т≥ ж кондитери обов'¤зково будуть вам розпов≥дати, ¤кий ц≥кавий смак ван≥ль даЇ при вип≥чц≥ з кокосовим молоком, або стружкою. ласична рецептура пропонуЇ обережно розр≥зати стручок ван≥л≥ впродавж гострим ножем ≥ додати в молоко нас≥нн¤ ≥ р≥дину, що знаходитьс¤ в стручку. ƒл¤ б≥льш ≥нтенсивного запаху молоко кип'¤т¤ть з ван≥ллю, пот≥м проц≥джують ≥ додають у т≥сто. ј щоб аромат став ще б≥льш виразним, стручки можна др≥бно пор≥зати, або стерти в порошок ≥ пот≥м додавати у ваш≥ улюблен≥ десерти. ƒорогу
пр¤н≥сть варто витрачати ощадливо. ≈кономн≥
господарки стручок ван≥л≥ висушують ≥ збер≥гають у щ≥льно закрит≥й
Їмност≥ з цукром. ќстанн≥й
здобуваЇ ван≥льний аромат ≥ також
придатний дл¤ вип≥чки. “ой самий стручок ван≥л≥
можна використовувати дл¤ ароматизац≥њ цукру майже ц≥лий р≥к. ‘акти коротко
|
|
продажа ванили, ваниль натуральна¤, плоды ванильного дерева, стручки ванили, ванилин, пр¤ности, бобы ванили, продам стручки ванили, поставщики натуральной ванили, продам стручки пальмы, ванилин натуральный
продажа ванили, ваниль натуральна¤, плоды ванильного дерева, стручки ванили, ванилин, пр¤ности, бобы ванили, плоды орхидеи, продам стручки ванили, поставщики натуральной ванили, продам стручки пальмы, ванилин натуральный