‘акти про ванль

 

 

 

ўо таке ван≥ль? Ќезам≥нна спец≥¤, про ¤ку ми знаЇмо так мало, спец≥¤, без ¤коњ неможливо у¤вити соб≥ не т≥льки домашню вип≥чку, але ≥ будь-¤ке кондитерське виробництво . 

 ¬ан≥ль, одна з численних орх≥дей, рослина с≥мейства орхдних. ќрх≥дењ ц≥, до реч≥, дос¤гають п'¤тдес¤тьох метр≥в у довжину.  в≥ти, що дають плоди ван≥л≥ в≥дкрит≥ всього один день на р≥к ≥ можуть запилюватис¤ т≥льки одним видом бдж≥л, або особливим видом кол≥бр≥. “ому на плантац≥¤х використовують штучне запиленн¤. як пр¤н≥сть використовують зр≥л≥ плоди (стручки) ван≥л≥. јле основний аромат дають нас≥нн¤ ≥ њх навколишн¤ масл¤ниста р≥дина.  

ƒовгий ≥ важкий шл¤х до солодкого, ароматного ≥ приЇмного запаху ван≥л≥, оск≥льки св≥ж≥ стручки ван≥л≥ не мають н≥¤кого смаку й аромату. ѕ≥д час довгоњ ферментноњ реакц≥њ ван≥ль зрештою здобуваЇ тонкий осв≥жаючий аромат, пр¤ний г≥ркуватий смак ≥ властивий њй коричневий кол≥р. ”се це, а також обов'¤зкове ручне запиленн¤ робить ван≥ль одн≥Їњ з найдорожчих спец≥й у св≥т≥ .  

‘ерментован≥ плоди м≥ст¤ть близько 2% ван≥л≥ну, т≥Їњ ароматноњ речовини, що ≥ даЇ ван≥л≥ св≥й чудовий запах. ” ван≥льних стручках гарноњ ¤кост≥ кристал≥зований ван≥л≥н узагал≥ пом≥тний на поверхн≥. ’оча ван≥л≥н ≥ дом≥нуЇ в аромат≥ ван≥л≥, на нього працюЇ безл≥ч ≥нших компонент≥в. Ќа сьогодн≥шн≥й день њх в≥домо близько 130. ÷е феноли, фенолов≥ еф≥ри, спирти, карбонов≥ з'Їднанн¤ , кислоти, лактони, алфатичн≥ й ароматичн≥ вуглеводи, гетероцикличн≥ з'Їднанн¤, та ≥нш≥ жахи.  

” ™вропу ван≥ль завезли ≥спанськ≥ конк≥стадори. Ќа в≥дм≥ну в≥д шоколаду, ван≥ль швидше придбала в ™вроп≥ попул¤рн≥сть. ѕри двор≥ англ≥йськоњ королеви ™лизавети навчилис¤ використовувати ван≥ль у вип≥чц≥. ‘ранцузьк≥ аристократи додавали ван≥ль у курильний тютюн. Ќезабаром за нењ вз¤лис¤ медики, ≥ до 18 стол≥тт¤ ван≥ль мала репутац≥ю афрод≥з≥ака, в≥дм≥нноњ протиотрути ≥ здатност≥ п≥двищувати розумов≥ зд≥бност≥ людини.  

—ьогодн≥ вирощуванн¤ ван≥л≥ ≥ виробництво пр¤ност≥ зосереджене в троп≥чних крањнах - на ћадагаскар, о.–еюньон, ≤ндонез≥њ, ћалайз≥њ, а також на батьк≥вщин≥ - у ћексиц≥ ≥ √ватемал≥.  

 ондитери нечасто з'Їднують ван≥ль з ≥ншими спец≥¤ми, хоча ≥нод≥ њњ комб≥нують ≥з шафраном або корицею. «ате т≥ ж кондитери обов'¤зково будуть вам розпов≥дати, ¤кий ц≥кавий смак ван≥ль даЇ при вип≥чц≥ з кокосовим молоком, або стружкою.  

 ласична рецептура пропонуЇ обережно розр≥зати стручок ван≥л≥ впродавж гострим ножем ≥ додати в молоко нас≥нн¤ ≥ р≥дину, що знаходитьс¤ в стручку. ƒл¤ б≥льш ≥нтенсивного запаху молоко кип'¤т¤ть з ван≥ллю, пот≥м проц≥джують ≥ додають у т≥сто. ј щоб аромат став ще б≥льш виразним, стручки можна др≥бно пор≥зати, або стерти в порошок ≥ пот≥м додавати у ваш≥ улюблен≥ десерти. 

ƒорогу пр¤н≥сть варто витрачати ощадливо. ≈кономн≥ господарки стручок ван≥л≥ висушують ≥ збер≥гають у щ≥льно закрит≥й Їмност≥ з цукром. ќстанн≥й  здобуваЇ ван≥льний аромат ≥ також придатний дл¤ вип≥чки. “ой самий стручок ван≥л≥ можна використовувати дл¤ ароматизац≥њ цукру майже ц≥лий р≥к. 

÷≥на ван≥л≥ залежить в≥д њњ ¤кост≥. ” гарноњ ван≥л≥ стручки повинн≥ бути м'¤кими, еластичними, злегка скрученими, масл¤нистими на дотик. ≈талон - стручок темно-коричневого кольору  з др≥бними б≥лими кристаликами ван≥л≥ну на поверхн≥. ¬≥дхиленн¤ в≥д цього стандарту р≥зко знижують ц≥нн≥сть спец≥њ.

—интетичний ван≥л≥н (з деревних залишк≥в б≥льш дешевий, але не може конкурувати з
справжньою ван≥ллю, ≥ њњ тонким ароматом. ≤, звичайно, синтетичний ван≥л≥н н≥коли не зам≥нить ван≥ль у високо¤к≥сних продуктах. «вичайно його застосовують дл¤ ароматизац≥њ стручк≥в низькоњ ¤кост≥, щоб п≥двищити вих≥д ван≥л≥. ѕравда багато домогосподарок, незважаючи н≥ на що, купують ≥ активно використовують синтетичну п≥дробку. ѓхнЇ право. јле, ¤к правило, кондитери не рад¤ть це робити.

‘акти коротко

  • ѕлоди ван≥л≥ це висушений пл≥д р≥дкоњ й екзотичноњ ван≥льноњ орх≥дењ -Їдиноњ орх≥дењ ¤ка даЇ плоди - фрукти.

  • ¬ан≥ль - найб≥льш трудом≥сткий фрукт серед ус≥х с/г продукт≥в. ÷е друга по дорожнеч≥ п≥сл¤ шафрану спец≥¤.

  • ¬есь процес вирощуванн¤ ван≥л≥, запиленн¤ ≥ збиранн¤  врожаю в≥дбуваЇтьс¤ вручну без використанн¤ машин, х≥м≥чних добрив або пестицид≥в. 

  • ѕрац≥вники плантац≥й орх≥дей, це, ¤к правило, ж≥нки ≥ д≥ти, що можуть швидко працювати руками. ¬они вручну запилюють в≥д 1000 до 2000 кв≥т≥в ван≥льноњ орх≥дењ за день.


 

 

Ќа головну стор≥нку

 


 

 

 

продажа ванили, ваниль натуральна¤, плоды ванильного дерева, стручки ванили, ванилин, пр¤ности, бобы ванили, продам стручки ванили, поставщики натуральной ванили, продам стручки пальмы, ванилин натуральный  

продажа ванили, ваниль натуральна¤, плоды ванильного дерева, стручки ванили, ванилин, пр¤ности, бобы ванили, плоды орхидеи, продам стручки ванили, поставщики натуральной ванили, продам стручки пальмы, ванилин натуральный  

Сайт создан в системе uCoz